De manier waarop een vraag gesteld wordt bij een referendum kan bepalend zijn voor de toekomst van een land. De verkiezingscommissie voor het Britse referendum over het EU-lidmaatschap eist een zo neutraal mogelijke vraagstelling.

De juiste vraag stellen is soms lastiger dan je denkt. Toen de Griekse premier Alexis Tsipras afgelopen juni volkomen onverwachts een referendum uitschreef over het destijds voorliggende bezuinigingspakket van Griekenlands’ schuldeisers, kregen de Grieken een vraag voorgeschoteld waar zelfs doorgewinterde economen het moeilijk mee hadden.

In het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie staat zo mogelijk nog meer op het spel. Geen wonder dat de manier waarom de hamvraag wordt gesteld, scherp in gaten wordt gehouden.

De Britse regering heeft voorgesteld de vraag als volgt te formuleren: moet het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de Europese Unie?

Fout, aldus de Britse verkiezingscommisie dinsdag. In de huidige vorm is de vraag weliswaar begrijpelijk, maar er wordt alleen gevraagd naar behoud van de status quo en dat kan kiezers beïnvloeden.

Brits referendum

De verkiezingscommissie stelt daarom de negatieve optie toe te voegen. Dus: Moet het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de Europese Unie of de Europese Unie verlaten?"

Idee is dat de kiezers zich op deze manier beter bewust zijn van het gewicht van de keuze die ze maken. Die moet ergens vóór eind 2017 zijn beslag krijgen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl